Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

0.0/5 rating (0 votes)

• Osteoporoz (Kemik Erimesi)

 

 

Osteoporoz, kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan ve en yaygın görülen kemik metabolizması hastalığıdır. Kemiklerin kütlesinin azalması kolaylıkla kırılabilmesine neden olmaktadır. Kemik kütlesi yanında iskelete ait ikinci önemli faktör kemik kalitesidir. Kemik kalitesinde yetersizliğe yol açan en önemli neden ileri yaştır. Yaş ilerledikçe aynı kemik mineral yoğunluğunda dahi kırık riski daha yüksektir. Kadınlarda menapozla beraber kemik erimesinde hızlanma olmaktadır. Kemik kalitesini etkileyen diğer bir faktör ise hastanın yapacağı egzersizlerdir. Hastaya kemik ve kasları güçlendirecek egzersizler verilir.

• Osteoartrit (Kireçlenme)

Eklemlerin ve çevre yapılarının yaş ve kullanmaya bağlı yıpranması ile ortaya çıkan bir tablodur. Ara ara şişlik ve kızarıklık olabilir. Ağrı meydana geldiğinde, hareket kısıtlılığı olduğunda mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

• Boyun, Sırt ve Bel Ağrıları

Boyun ve Bel Fıtığı: omurganın yapılarından olan ve omurlar arasındaki dengeyi sağlayan disklerin yıpranma ve zorlanma ile kılıfında yırtık olup dışarı çıkması ile olur. Sinir ve omuriliğe bası yapar. El ve kollarda, ayak ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, çekme ve ağrı yapar. Hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına danışması gerekmektedir.

• Omuz, Dirsek, El ve El Bileği Ağrısı

Omuz, dirsek, el ve el bileği bölgelerinde ağrıları olan hastaların Fizik Tedavi Polikliniğine gelmesi uygundur.

• Kalça, Diz ve Ayak Ağrıları

Kalça, diz ve ayak bölgelerinde ağrıları olan hastaların Fizik Tedavi Polikliniğine gelmesi uygundur.

• Yumuşak Doku Romatizmaları (Fibromiyalji, Miyofasyal Ağrı Sendromu)

İltihapsız kas romatizması olarak da bilinen yaygın görülen bir romatizmal hastalıktır. Hastalarda kronik yorgunluk, kas ağrısı ve eklem ağrıları yapar. Hastanın uyku bozukluğu, karın ve baş ağrıları da eşlik eder.

• İnflamatuvar Eklem Hastalıkları (İltihaplı Eklem Romatizmaları, Romataid Artrid Ankilozan Spondilit)

Bu tip hastalıklarda hastaların kronik eklem ağrıları olur. Hastaların düzenli aralıklarla fizik tedavi veya romatizma hastalıkları uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

• Nörolojik Rehabilitasyon (İnme, MSMultiple Skleroz, Parkinson)

 

 

İnme beyine kan akımını sağlayan damarların tıkanmasıyla, kan akımının azalması veya durmasıyla oluşur. Beyin damarlarının yırtılarak, kanın beyin dokusuna akmasıyla beyin kanaması meydana gelir. Hasar gören beyin dokusunun görevini yapamamasıyla hastanın günlük yaşam aktivitelerinde aksama ve bozulma olmaktadır. İnme rehabilitasyonun amacı hastanın günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmasını sağlayıp yaşam kalitesini artırmaktır.

Bu hedefe ulaşabilmek için hastanın uzmanlaşmış bir ekip ve yeterli donanıma sahip bir rehabilitasyon merkezinde tedavi edilmesi çok önemlidir. Tek başına egzersiz tedavisi, yürüme eğitimi, toksin enjeksiyonu, egzersiz terapisi gibi tek uygulamalar tedavi için çok yetersiz kalacaktır. Önemli olan hastanın durumuna göre planlanacak çoklu tedavilerdir. İnme rehabilitasyonunun amaçları şunlardır: Hastanın yeniden yürüyebilmesi, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olması, konuşma bozukluğunun giderilmesi, bası yaralarının önlenmesi, eklemlerinde oluşabilecek sertliklerin ortadan kaldırılmasıdır.

• Duruş (Postür) Bozuklukları

Masabaşı çalışma, sürekli ayakta kalma veya sabit pozisyonda durma ile omurganın duruş bozukluğu ortaya çıkar. Bu durumda hekim tarafından reçete edilen uygun egzersizler planlanmalıdır.

• Omurga Eğrilikleri (Skolyoz, Kifoz)

Omurganın anatomik yapısından farklı bir pozisyonda bulunmasıdır. Hastada ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur. Ileri tablolarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı, kalp kapasitesinde azalmalara sebep olabilir. Fizik tedavi ve ortopedi uzmanına mutlaka danışılması gerekmektedir.

• Ortopedik Operasyon Öncesi ve Sonrası Rehabilitasyon Programı Oluşturulması ve Uygulanması

 


 

• Menisküs ve Bağ Yaralanmaları
• Kırık ve Çıkık Sonrası Rehabilitasyon
• Spor Yaralanmaları

Ortopedik Operasyon Öncesi ve Sonrası Rehabilitasyon Programı Oluşturulması ve Uygulanması:
Ortopedik rehabilitasyon, tüm ortopedik vakalarda tedavi öncesi ve sonrası yapılan rehabilitasyondur. Kırık, çıkık, kas ve bağ yırtıkları, duruş bozuklukları ve skolyozda, cerrahi yada atel ve alçı kullanımı sonrasında, fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanması gerekmektedir. Ortopedik rehabilitasyonda amacımız hastayı bir an önce normal yaşantısının yeniden kazandırılmasıdır. Operasyon ve alçı sonrası, hareket kısıtlılıkları, hareket ile ağrı olması, çabuk yorulma ve güçsüzlük gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu durum günlük hayatımızı sürdürmemizi engeller. Bu durumun ortadan kalkması için ortopedik rehabilitasyon uygulanmalıdır.

• Geriatrik (Yaşlılara Özel) Rehabilitasyon

Yaşlanmakla beraber vücudumuzdaki tüm sistemlerin çalışmasında değişiklikler görülür. Bu fizyolojik değişikliklere çeşitli hastalıkların eklenmesi yaşlı bireyde ağrı, aktivite kısıtlanması ve katılımda azalması gibi çok sayıda soruna neden olmaktadır ve yaşlı bireyin yaşam kalitesi bozulur. Yaşlı insanda yaşanabilecek sorunların üstesinden gelmek için iyi planlanmış kapsamlı sağlık hizmetlerine diğer bir ifade ile “geriatrik rehabilitasyona” gereksinim vardır

• Solunum Egzersizleri (Bronşektazi ve Astım Hastalarına Yönelik)

Solunum yollarında oluşan sağlık problemleri rehabilitasyonundaki amaçlardan bir tanesi de semptomları azaltmak ve yasam kalitesini yükseltmektir. Hastaların çoğunun soluk alıp vermede sıkıntı çekmesi sebebiyle hareketleri kısıtlıdır. Minik bir efor semptomları ortaya çıkarabilir. Akciğer tedavisi, hastaların yasam kalitesini yükseltmek amacıyla multi disipliner tedavi olanaklarının planlanıp uygulanması demektir.

• Eklem İçi Enjeksiyon Uygulamaları

Eklem içi enjeksiyonlar tanı ve tedavi amacıyla yapılır. Yapılacak ilacın tüm vücuda verilmesi yerine direkt eklem içine uygulanarak daha hızlı ve etkili olması sağlanır. Yan etkilerinin ise tüm vücuda etki etmediğinden daha az ve lokal kalması sağlanır.

• Spastik Kasları Gevşetmek için Kullanılan İlaç Enjeksiyonu

Tıbbi kullanımı olan bir uygulamadır. Spastik ( gevşeyemeyen) kasa uygulama yaparak kasın gevşemesi sağlanır. Plastik cerrahide estetik amaçlı kullanımı oldukça yaygındır. Fizik tedavi de ise kullanım alanı hemipleji (inme), MS ( multiple skleroz), serebral palsi (SP), tortikollis vb. gibi hastalıklardır. Bu yöntemin uygulama yapıldıktan belli bir zaman sonra etkisi ortadan kalkar. Bu nedenle belirli aralıklarla muayene sonrası işlemin tekrarı gerekmektedir.

• Kuru İğne

Kuru iğne, akupunktur iğneleri ile özel noktalara uygulanan ve yan etkisi olmayan bir tedavi yöntemidir. Tedavinin süresi ve seans sayısı, hasta bölgenin genişliğine, hastalığın ne kadar eski olduğuna, hastanın yaşına, başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir.

• PRP

PRP (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına gelir. PRP yeni bir tedavi şeklidir. Ciddi bir riske sokmadan doğal yoldan kas-iskelet sistemi yaralanmaları, yıpranmaları ve hastalıklarının iyileşmesini sağlayacak bir çözümdür. Hastanın kendi kanı alınıp mekanik uygulamalara tabii tutularak trombosit (platelet) yoğunluğunun arttırılması ile elde edilen preparat, PRP olarak adlandırılmaktadır. PRP enjeksiyonu bir tür semptom baskılayıcı uygulama olmayıp hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir yöntemdir.

• Kinezyo Bantlama

 

 

Kinezyo bant, hafif, yapışkan, elastik ve alerjik olmayan, özel yapıştırma teknikleri ile tedavi edici özelliği olan bantlardır. Gözenekli yapısıyla cildin hava almasını sağlar. Hareketlere engel olmaz. Suya dayanıklıdır. Farklı renkleri vardır, etki açısından farklılık yoktur. 4-5 gün vücutta kalabilir. Farklı yapıştırma teknikleri ile kasın gevşemesine, daha etkili kasılmasına, güçlenmesine, ağrılı tabloların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

• Mezoterapi

Medikal ilaçlar, hemeopatik ajanlar, vitaminler ve tedavi edici maddeler çeşitli solüsyonlarla karıştırışlıp, özel teknillerle cilt ve cilt altına enjekte edilerek yapılan bir tedavi yöntemidir. Hastada etkisi 2-3 seanstan sonra başlamaktadır.

• Tetik Nokta Enjeksiyonu

Tetik noktalar kas dokusunun içindeki gevşeyememesine bağlı oluşan düğümlerdir. Halk arasında ‘kulunç’ diye bilinir. Bu noktaların ağrısı tetik noktanın üstünde ve başka bölgelerde olur. Tedavisi lokal anestezik maddenin enjeksiyonu ile yapılır.

• Lenfödem, Varis Tedavisi

Lenfatik dolaşımın konjenital veya edinsel bazı nedenlerle ( kanser, ameliyatlar, enfeksiyonlar…vb) bozulması sonucu proteinden zengin intersisyel sıvının bölgesel veya yaygın olarak birikimidir. Bu biriken lenödemin ellerle masaj yaparak bloke olmuş dolaşımı arttırılarak şişliğin düzeltilmeye çalışılması ile tedavi edilir. Masaj sonrası özel ekipmanlarla bandajlama yapılır. Şişlik indiğinde ise düzenli aralıklarla takip yapılır. Özel bası giysileri ile hasta takip edilir.

• Hamilelikte Egzersiz

Kadın Doğum muayenesi olup düzenli takibi yapılan hastaların gebeliğinin uygun haftasına göre egzersiz programı yapılmaktadır.

RANDEVU AL