Dahiliye

0.0/5 rating (0 votes)

Genel Sağlık ve Beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin sağlığımız üzerine etkileri büyüktür. Toplumda sık karşılaşılan uzun süren yorgunluk, halsizlik, yaygın vücut ağrısı, aşırı uyuma, dikkatsizlik ve odaklanamama gibi rahatsızlıkların nedenlerinin en başında dengesiz ve sağlıksız beslenme gelmektedir. Günlük ihtiyacımız olan protein, yağ, karbonhidrat ve minerallerin yetersiz ve aşırı alınması obezite, diyabet (şeker), hipertansiyon, yüksek kolestrol, kalp hastalıkları, kansızlık, eklem ve kas hastalıklarına yol açabilir. Hekim ve diyetisyen kontrolünde dengeli beslenme ve erken koruyucu tedavi ile bu tür hastalıklardan korunabiliriz.

Hiperlipidemi

Sağlıksız beslenme, sedanter ve stresli yaşam, sigara alışkanlığı, spor yapmama gibi durumlar neticesinde ve genetiğe bağlı olarak kanda kolesterol ve trigliserit yüksekliği oluşur. Hiperlipidemi olan kişilerde (kalp krizi, damar tıkanıklığı ve emboli, felç vb.) kalp damar hastalıklarına sık rastlanır. Erken önlem ve tedavi ile bu tür risk oluşturacak hastalıklardan korunmuş oluruz.

Hipertansiyon

Günümüzün stresli yaşamı ve ailemizden gelen kalıtımsal yatkınlık yüksek tansiyona yol açar. Hipertansiyonun tanısını doktor muayenesi, basit bir tansiyon takibi ve holterle koyabiliriz. Düzenli doktor takibiyle, düzenli tedaviyle hipertansiyonun neden olabileceği beyin kanaması, emboli atması gibi ciddi sonuçlardan korunmuş oluruz. Hipertansiyonda erken tanı ve tedavi ile kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve nörolojik hastalıklardan korunmuş oluruz.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Mide bağırsak rahatsızlıkları beslenme, kalıtım, stresi sigara ve alkol gibi alışkanlıklarla yakından ilgilidir. Sindirim sistemi bozuklukları birçok kanserin nedeni olabilmektedir. Bu yüzden beslenme alışkanlıkları ve bu sistemle ilgili (gastrit, ülser, reflü, kabızlık, ishal, hazımsızlık, şişkinlik, gaz vb.) hastalıkların tedavisi hekim kontrolünde olmalıdır. Erken tanı ve tedavi ile günlük yaşam kalitemizi artırır ve komplikasyonlardan korunmuş oluruz.

Obezite

Dengesiz beslenme, stresli yaşam ve spor yapmama, aşırı kiloya ve obeziteye neden olabilir. Obezite de, günümüzün ciddi sağlık sorunları olan kalp damar, diyabet, karaciğer yağlanması, eklem ve kas hastalıkları gibi hastalıklara zemin oluşturmaktadır. Nitekim toplumda her geçen gün artan obezite nedeniyle tüm dünyada diyabet, yüksek tansiyon ve kanser hastalıklarına yakalanma sıklığı hızla artmaktadır.

Romatizmal Hastalıklar

Kişilerdeki yaygın eklem ve kas ağrıları, kronik yorgunluk, eklem ve kas deformitelerinin altında romatizmal hastalıklar yatabilir. Günümüz insanının spor yapmaması, stresli yaşamı ve ailesel genetik yatkınlık romatizmal hastalıklara neden olmaktadır. Erken tanı ve tedavi ile kişilerin hayat konforu artmakta ve oluşabilecek hareket kusurları önlenebilmektedir.

Böbrek Hastalıkları

Günümüzde diyabet, hipertansiyon, dengesiz beslenme ve stres, böbrek hastalıkları sıklığını artırmaktadır. Sık ve gece idrara çıkma, idrar renk değişikliği, ağrılı idrar yapma, halsizlik, yaygın vücut ağrısı böbrek hastalıklarının başlangıç belirtisi olabilir. Hekime erken başvurma ve erken tedaviyle (kalıcı böbrek yetmezliği, diyalize bağlanma ihtiyacı vb) kalıcı böbrek hastalık ve hasarlarından korunabiliriz.

RANDEVU AL